Orez basmati cu lamaie

Trebuie sa recunosc ca nu-s o mare consumatoare de orez. In plus, de obicei aleg varianta integrala sau cea clasica de pilaf. Curiozitatea mi-a fost trezita de niste retete cu orez basmati, asa ca mi-am propus sa-l incerc. Am apelat la uimitoarele retete ale Lenei convinsa ca n-o sa dau gres si asa a fost.

Ingrediente: 1 pahar orez basmati, 1 pahar si jumatate apa fierbinte, 50g unt, ½ lamaie, 1 baton scortisoara, 1/2 lingura seminte mustar, 1 lingurita curcuma, 1 varf lingurita cumin (optional), 3 linguri ulei.

Orezul se spala foarte bine in apa rece. Cu cat e mai bine spalat, cu atat se elimina mai mult amidon si nu se va lipi un bob de altul, preparatul va fi mai pufos. Se lasa apoi la inmuiat 15 minute. Se pune intr-o sita la scurs. Intr-o cratita cu fundul dublu sau intr-un tuci se pune uleiul la incins. Se adauga apoi condimentele si se amesteca. Cand mustarul incepe sa sara se pune un capac. Cand semintele de mustar nu mai pocnesc se adauga imediat orezul bine scurs. Intre timp trebuie sa aveti pregatita apa fiarta in care sa adaugati turmenicul. Orezul se amesteca cu condimentele timp de cateva minute, apoi se adauga apa fiarta. Se amesteca pana ce preparatul incepe sa fiarba, dupa care se pune capacul si se lasa la fiert la foc mic aproximativ 15 minute pana apa s-a evaporat. In acest moment stingeti focul, stoarceti zeama de la lamaie cat mai omogen deasupra orezului si puneti si untul taiat cubulete/feliute. Lasati inca 10-20 minute capacul pus peste oala pentru ca preparatul inca se patrunde. Este absolut delicios! Chiar si fetele mele l-au consumat cu placere, desi initial au fost derutate de prezenta „bobitelor” de mustar.

Adauga un comentariu

Comentarii

  • Nu sunt comentarii

Informaţii în completare