Paine cu maia fara gluten

Cei care nu pot consuma gluten stiu cat de greu este sa gasesti o paine de buna calitate. Majoritatea produselor de panificatie aglutenice contin guma guar sau alte adaosuri de substante putin obisnuite intr-o bucatarie. Aceasta reteta nu este perfecta, dar este cea mai buna pe care am gasit-o eu. Painea este gustoasa si sanatoasa. Pentru reteta trebuie sa-i multumesc unei mamici extraordinare de pe blogul careia am luat reteta.

Ingrediente: 125g faina de mei, 125g faina integrala de orez, 55g faina de hrisca, 250g maia fara gluten, 250ml apa, 2 linguri ulei, 1 lingura tarate de psyllium, ½ lingurita sare, 1 lingurita miere sau zahar, 2 oua, ½ lingurita bicarbonat de sodiu.

Intr-un bol se topeste mierea sau zaharul in apa. Se adauga apoi maiaua si sarea. Se omogenizeaza. In alt bol se amesteca fainurile si taratele. Se adauga lichidele peste solide si apoi se pune si uleiul. Se omogenizeaza bine. Nu necesita framantare. Aluatul obtinut se pune intr-o cutie de platic cu capac etans si se lasa la dospit minim 12 ore. Vara trebuie tinut in frigider, dar acum fiind iarna eu am lasat-o pe masa in bucatarie caci noi avem in casa in jur de 20 grade. Dupa cele 12 ore se bat bine cele 2 oua, se omogenizeaza cu bicarbonatul si se amesteca bine in aluat. Intr-o forma de chec se pune hartie de copt si se aseaza aluatul. Cu mana putin umezita se aranjeaza partea de deasupra, apoi cu un cutin foarte ascutit se fac taieturi transversale. Se pune la copt in cuptor la foc mic, adica vreo 120, maxim 150 grade pana e gata, adica destul de mult. Este foarte gustoasa.

Adauga un comentariu

Comentarii (5)

  • Vizitator (Mariana Aristide)

    Buna ziua, de unde cumpar maia fara gluten se gaseste in comert?

  • i-a raspuns lui: Mariana Aristide
  • Vizitator (Florin tataru)

    "Intr-un bol se topeste mierea sau zaharul in apa." Mierea niciodata nu se baga la temperaturi mai mari de 40 de grade celsius ... dupa aceea devine TOXICA .. Zaharul e mai bine sa nu-l folosim deloc ....

  • i-a raspuns lui: Florin tataru

    Sunt perfect de acord ca mierea peste 70 de grade (asa stiu eu) devine toxica, dar trebuie sa ne gandim si la cantitatea folosita. Albul si negrul sunt niste notiuni abstracte, realitatea se afla intre ele. Maiaua este o cultura foarte particulara. In functie de persoana care o creste, locul unde se afla si multi alti factori are comportament si gust diferit. Eu cred ca pana sa ajunga in cuptor acea miere este deja descompusa deoarece maiaua este vie si transforma toate componentele amestecate.

  • Vizitator (Costel Dumitru)

    Se poate si fara oua? Dar fara miere sau zahar? Eventual cu sirop de agave?

Informaţii în completare