Paine integrala de grau

 

Aceasta este o reteta foarte buna preluata de la doamna Elena Pridie. Painea asta este deosebit de gustoasa si sanatoasa. Multumim doamna Pridie!

Ingrediente: 4 cani faina integrala, 2 cani faina alba, 2 cani apa calda, 2 plicuri drojdie uscata, ½ lingurita sare, 1 lingura ulei.

Intr-un castron se amesteca o cana de faina alba cu drojdia si cu sarea. Se lasa deoparte sa creasca. Intr-un vas mare se amesteca apa calduta cu uleiul si se amesteca putin. Se pune treptat amestecul din castronel amestecand cu lingura de lemn. Se adauga treptat faina alba si apoi cea integrala amestecand cu lingura de lemn. Se amesteca numai cu lingura de lemn. Se obtine un aluat elastic. Se acopera castronul cu un prosop. Se lasa la crescut la cald pentru 30 minute. Se pregatesc doua tavi de chec. Se ung cu ulei. Aluat se framanta putin cu mainile unse cu ulei si apoi se formeaza doua paini care se pun din nou la crescut in forme pentru 15 minute. In acest timp se incalzeste cuptorul. Painea se coace la foc potrivit timp de aproximativ o ora. Eu am cuptor pe gaz si trebuie sa pun in cuptor un vas cu apa, caci altfel obtin o coaja prea uscata. Cand painea e gata se pune la racit pe un prosop de bucatarie, acoperita cu alt prosop. Recomandarea doamnei este sa consumam painea dupa 12 ore. La mine in casa nimeni nu rezista atata timp. I se da ocol inca din cuptor. Chiar daca nu fac paine zilnic, nici foarte rar nu fac, dar mirosul de paine calda este irezistibil pentru toti.

Adauga un comentariu

Comentarii

  • Nu sunt comentarii

Informaţii în completare