Alcalinitatea inseamna viata

In ultima vreme este adus tot mai des in discutie caracterul acid sau alcalin al unui aliment. Pentru a intelege de ce, hai sa aruncam o scurta privire asupra acestui subiect destul de vast.

Din punct de vedere chimic, acizii sunt substante ce elibereaza ioni de hidrogen cand sunt in solutie in apa. Contrar acizilor, bazele nu elibereaza sau elibereaza foarte putin hidrogen. Unitatea de masura a gradului de aciditate sau de alcalinitate este ph-ul, adica puterea sau potentialul (p) de a elibera ioni de hidrogen (H). Scala merge de la 0 la 14, cifra 7 indicand echilibrul dintre acizi si baze, deci un ph neutru.  Trebuie precizat de asemenea ca trecerea de la o cifra la alta a scalei de masurare nu este aritmetica, ci logaritmica. Dincolo de sistemul de masurare a gradului de aciditate este posibil sa determinam daca ceva este acid sau nu analizandu-i continutul de minerale. Mineralele acide sunt: sulful, clorul, fosforul, fluorul, iodul si siliciul. Mineralele bazice sunt: calciul, potasiul, magneziul, sodiul, fierul, manganul, cobaltul si arama.

Organismul uman functioneaza in parametrii optimi cand mediul intern are un ph de 7.39. Variatiile normale sunt foarte slabe (7.36-7.42). Atunci cand vorbim de ph 7,39 ne referim in primul rand la sange. Exista zone interne sau externe ale organismului care trebuie sa aiba alt ph decat 7,39 pentru a-si indeplini functiile in mod normal. De exemplu pielea la suprafata trebuie sa aiba ph acid 5,2 pentru a proteja organismul de microbi in timp ce straturile profunde sunt alcaline cu un ph de 7,35. Sucurile pancreatice sunt alcaline cu un ph 7,5-8, iar mediul interior al intestinului subtire este acid cu ph de 6.

La fiecare dezechilibru dintre acizi si baze organismul lupta pentru a mentine echilibrul. Pentru asta exista doua posibilitati:

-reducerea substantelor in exces prin evacuarea lor in exterior prin plamani, rinichi si transpiratie. Prin aceasta metoda nu se pot elimina mari cantitati de substante in exces deoarece capacitatea organismului de a le elimina astfel este limitata.

-neutralizarea acestor substante prin formarea de saruri neutre cu ajutorul unei materii cu proprietati inverse stiut fiind ca acid+baza=sare neutra. De obicei acizii sunt cei aflati in exces. Pentru a contracara aciditatea organismul va trebui sa aduca minerale bazice din alte zone ale sale. Prelevari repetate vor conduce la demineralizarea tesuturilor organice.

Atunci cand tesutul organic se acidifica organismul se poate imbolnavi in 3 moduri diferite:

-primul mod este legat de activitatea enzimelor care stau la baza tuturor transformarilor biochimice din organismul nostru. Acestea nu pot lucra corect decat intr-un mediu cu un ph bine definit, altfel activitatea lor este perturbata. Cand survine fie si o incetinire a ritmului, apar bolile.

-al doilea mod este datorat agresivitatii acizilor prezenti in numar mare in tesuturi care irita organele si rezulta inflamatii, dar si leziuni si scleroze ale tesuturilor.

-al treilea mod de imbolnavire este prin demineralizare deoarece corpul trebuie sa cedeze minerale bazice pentru neutralizarea acizilor.

Deci trebuie sa retinem ca boala se grefeaza in organism pe un fond de aciditate. Daca ne pastram echilibrul acido-bazic, boala chiar si in cazul unor predispozitii sau sensibilitati va sta departe.

Alimentele pe care le consumam se impart in trei categorii: alimente acidifiante, alimente alcalinizante si alimente acide. Alimentele bogate in proteine (carnea, laptele si leguminoasele) sunt acidifiante caci pe de o parte transformarile lor digestive produc acizi aminati, iar pe de alta parte , pentru ca odata folosite de celule proteinele se descompun in produse de degradare acide. Nu doar proteinele sunt acidifiante ci si o parte din grasimi, nuci, cafea, etc. Alimentele alcalinizante sunt in principiu formate din legume verzi, colorate si cartofi. Alimentele acide sunt alimente care au efect alcalinizant sau acidifiant in functie de capacitatile metabolice ale organismului care le consuma. Aceste alimente contin multi acizi slabi care la unele persoane se vor oxida usor si se vor transforma in baze avand efect alcalinizant. La alte persoane care sufera de insuficienta metabolica la acizi nu se vor oxida si prin urmare vor avea efect acidifiant. Evident ca nu trebuie sa mancam doar alimente cu efect alcalinizant, dar trebuie sa avem mare grija sa pastram echilibrul acido-bazic chiar cu o mica tendinta spre alcalinitate. Exista disponibile numeroase tabele in care alimentele sunt impartite in functie de caracterul lor si prin urmare este foarte simplu sa ne facem un meniu echilibrat.

Bibliografie: Christopher Vasey – Reglati-va echilibrul acido-bazic. O viziune completa, editura Curtea Veche, colectia „Sa fii sanatos”

Adauga un comentariu

Comentarii

  • Nu sunt comentarii

Informaţii în completare