Interviu Florin Popa

Acum ceva vreme am citit un articol pe site-ul Good Food despre fetele carnivore din redactie si despre baietii vegetarieni din redactia vecina. Fara sa fac eforturi deosebite, iata ca viata mi-a scos in cale unul din acei vegetarieni. Nu m-am putut abtine sa nu-l iau la intrebari!

Spune-ne cateva cuvinte despre tine!

Mascul. 39 de ani. Jurist nepracticant si neinteresat. Jurnalist auto practicant, la una dintre cele mai amuzante reviste de profil, TopGear. Sportiv amator. Adorator de natura si aer curat.

Cum ai ajuns sa faci sport la acest nivel?

„La acest nivel” este mult spus, maratoane poate sa faca (aproape) oricine, si asta nu o spun eu, ci o intrega comunitate de specialisti. Cat despre mine, nu a trebuit decat sa imi ascult corpul – daca nu fac exercitii fizice intr-o zi, sunt ca leul in cusca. Daca nu fac doua zile, simt cum ma sting. Daca trec trei zile fara o flotare macar, probabil ca sunt deja mort.

Cum ai devenit vegetarian?

Totul a pornit de la o carte, cand aveam doar 18 ani. Se numea „Din tainele alimentatiei lacto vegetariene” de Nicolae Catrina si am citit-o pe patul unui spital, daruita de un prieten, in timp ce mi se descoperea un ulcer duodenal de 7 milimetri - eu nefiind fumator, cafegiu sau alcoolist.  Satul de o copilarie chinuita de probleme digestive, am decis sa renunt la carne atunci, pe loc. La scurt timp dupa aceasta schimbare, ulcerul s-a inchis. Peste alti 18 ani, am scos din alimentatie toate celelalte produse animale si am devenit astfel, ceea ce societatea numeste „vegan”. Pe langa preocuparea  pentru sanatate, noul regim mi-a satisfacut si dorinta de a proteja si cruta vietile animalelor, precum si de a afecta cat mai putin ecosistemul in care traim, din ce in ce in ce mai fragil si mai afectat de industrializarea globala. 

Nu consumi nimic de origine animala sau doar carnea este exclusa din alimentatie?

Nu consum nimic de origine animala (nici macar miere), nu cumpar obiecte din piele, blana, lana sau matase, nu incurajez gradinile zoologice, nu am animale prin casa, si reciclez cat de mult si des imi sta in putere. Si nici nu incerc sa ma laud cu asta, ha ha.

Cum te-a schimbat alimentatia bazata pe vegetale? In perioadele de efort intens ce consumi?

Veganismul mi-a readus sanatatea pierduta, m-a pus iar in pantofii de alergare, in bocancii de drumetie si pe saua bicicletei. Mi-a imbunatatit anduranta la efort, mi-a reglat somnul, greutatea, mintea si spiritul. Mi-a deschis ochii spre lucruri despre care nici nu stiam ca exista si mi-a aratat capacitatea corpului uman de a se vindeca, cand ii dai combustibilul de care are nevoie. Imi amintesc ca nu puteam sa termin o plimbare lejera pe munte din cauza durerilor articulare, iar acum topai ca o capra neagra pusa pe steroizi.  Mai mult de atat, dupa ce termin un maraton nici macar nu simt nevoia sa ma „intind putin”. Regimul alimentar este singurul lucru schimbat intre „inainte” si „dupa” , asa ca primeste tot creditul.  In perioadele de efort  intens nu scot alimente miraculoase din joben, doar mananc mai mult. Poate, la ocazii speciale, mai folosesc batoane energizante, vegane.

Care este felul de mancare preferat?

Mancarea libaneza vegetariana, adica humuuuuus! Plus garniturile aferente: fatoush, tabuleh, falafel & comp.

Familia ta este vegetariana? 

Partenera mea este si ea vegana, subscrie la tot ce am spus mai devreme. De exemplu, dupa ce a renuntat la lactate, a reusit sa scape de o rinita care o chinuia de multi, multi ani.  Si parintii mei incearca din rasputeri sa imi urmeze exemplu (mai ales cand vad ca dupa 21 ani de verzaturi inca ma tin bine pe picioare si nu am ajuns la Urgente cu o perfuzie in brat), dar nu le iese mereu in proportie de 100%.

Ai avut probleme fiind vegetarian? (Rudele nu inteleg cum nu poti manca sarmalutele de Craciun, mergi la o  petrecere cu prietenii si nu e nimic vegetarian de mancare.....)

Intotdeauna gasesc de mancare, asta nu este o problema. Adevarata provocare costa in gasirea alimentelor de calitate, nu junk. Orice restaurant, oricat de carnivor si fripturist ar fi, tot ofera in meniu si o salata. Mamaliga? Sa vina doua portii! Cartofi fierti? Va rog sa fie piure! Frunze de salata ornamentale de pe platourile cu brazeturi? Desigur, de ce nu? Iar cand stiu ca plec in necunoscut, m-am invatat minte si am mereu la mine diverse nuci si fructe uscate. Cu aceste ocazii, mi-am marit si numarul de prieteni omnivori, pentru ca ei stiu ca daca se aciuiesc pe langa mine, o sa le fie bine.

Ce mesaj le-ai transmite celor care ar vrea sa devina vegetarieni, dar cred ca vegetalele nu-i satura si nu le dau putere?

Le-as spune ca asta este un mit desfiintat de foarte mult timp. Nu garantez ca alimentatia bazata pe vegetale este reteta suprema pentru viata vesnica sau numerele de la Loto, insa pot scoate pe masa analizele de laborator care arata ca puterea este in orice, mai putin in carne. In carne gasesti proteine si grasimi, puterea este in alta parte. Astazi, informatia este la indemana oricui si, mai mult de atat, traim vremuri democratice, in care fiecare poate verifica pe propria piele despre ce naiba vorbesc veganii astia care dorm putin si se zbenguie mult.

Si, intr-o nota mai serioasa, i-as sfatui sa nu confunde o alimentatie vegana naturala cu una junk vegana. Cartofii prajiti de la fast food nu sunt pe lista unui vegan bine informat. 

Adauga un comentariu

Comentarii (2)

  • Vizitator (Pojoga Ioana)

    "Veganismul mi-a readus sanatatea pierduta, m-a pus iar in pantofii de alergare, in bocancii de drumetie"

    Ati gasit bocanci de drumetie de calitate, care sa nu contina piele? Eu caut ceva din piele artificiala sau din alte materiale care sa nu aiba legatura cu produsele de origine animala si nu gasesc nimic. Multumesc.

  • i-a raspuns lui: Pojoga Ioana

    Florin m-a rugat pe mine sa raspund. A trimis acest link http://www.merrell.com/en/vegan-friendly-shoes-sandals/ plus unul al unui distribuitor local https://www.b-mall.ro/merrell.
    Sper sa-ti fie de folos.

Informaţii în completare