Interviu Andrei Rosu

Despre Andrei Rosu sunt foarte multe de spus. Este un model de urmat in primul rand pentru ca a reusit sa invinga inertia statului pe canapea cu o bere in mana si si-a dus noua pasiune - sportul - dincolo de limitele obisnuite. Informatii despre el gasiti pe andreirosu.org

Spune-ne cateva cuvinte despre tine!

38 ani, casatorit, doi copii, manager de proiecte intr-o multinationala, atlet de anduranta (amator), sustinator de proiecte sociale, vorbitor public, blogger inspirational, detinator de recorduri nationale si mondiale, organizator de evenimente sportive, donator benevol de sange. Si multe altele.

Cum ai ajuns sa faci sport la acest nivel?

Incepand sa practic sport la cel mai mic nivel! Intr-o zi (acum 4 ani), m-am dat jos de pe canapea si am inceput sa alerg, astfel incat copiii mei sa aiba un model real... Am descoperit ca pot alerga de fiecare data cu un kilometru mai mult decat credeam ca pot, asa ca am crescut treptat distantele alergate.

Cum ai devenit vegetarian?

Din momentul in care m-am dat jos pe canapea, mi-am jurat ca voi munci zilnic pentru a deveni cea mai buna versiune a mea. Iar o astfel de versiune nu ar putea omori animale sau contribui la o industrie care prezinta consumul de carne ca pe o normalitate – asa cum erau, pana nu demult, scalvia, apartheidul, homofobia...si multe altele!

Nu consumi nimic de origine animala sau doar carnea este exclusa din alimentatie?

Traim vremuri in care putem gasi o multime de alimente care sa inlocuiasca carnea si alte produse de origine animala. Nu vad de ce ar trebui sa fortam vacile sa aiba nastere dupa nastere si sa fie mulse zilnic, atat timp cat putem bea lapte facut dintr-o sumedenie de vegetale. Viziunea noastra ludica despre cresterea vacilor - de exemplu -  este ca ele stau pe o pajiste si pasc, se plimba in voie si dau lapte benevol – ba chiar se bucura, pentru ca le usuram... Daca am vedea ce se intampla cu adevarat in ferme si abatoare, cred ca nu ne-am mai atinge de carne, lapte si oua.

Cum te-a schimbat alimentatia bazata pe vegetale? In perioadele de efort intens ce consumi?

Il numesc „testul chiftelelor”. Cine poate manca 5 chiftele (cifra este optionala, pot fi 3 sau 7), iar apoi face un antrenament de intensitate ridicata fara sa le vomite...este un adevarat performer! Efortul intens reprezinta ‚momentul adevarului’ pentru organism. Pe canapea, nu simtim diferenta dintre o chiftea si un mar, dar cand facem sport incepem sa intelegem beneficiile fiecarui tip de aliment. Fructele sunt, pentru mine, o masa excelenta si energizanta inainte de antrenamente, iar legumele, oleaginoasele si uleiurile presate la rece o sursa buna de a imi mentine tonusul fizic si psihic pe parcursul intregii zile si de a imi reface musculatura.

Care este felul de mancare preferat?

Sushi vegetal! ...si humus-ul! J

Familia ta este vegetariana? 

Sotia este in perioada de tranzit catre o astfel de dieta – in ultimele doua luni, a consumat o singura data carne. Copiii consuma carne foarte rar si suntem intr-o etapa de studiu, in care vrem sa ne asiguram ca nu sunt riscuri pentru copiii nostri in a urma o dieta 100% vegetariana.

Ai avut probleme fiind vegetarian?

Aceleasi ca atunci cand am inceput sa alerg. Acum patru ani era ciudat sa vezi pe cineva in coplanti alergand la 5-6 dimineata pe strada. Nu ma intelegea prea multa lume – inclusiv parintii. Acum, lucrurile stau altfel – chiar si mama mea, care iese in curand la pensie, a inceput de vreo 6 luni sa alerge! Cei apropiati imi respecta deciziile, asa ca nu ma simt atat de marginalizat...

Ce mesaj le-ai transmite celor care ar vrea sa devina vegetarieni, dar cred ca vegetalele nu-i satura si nu le dau putere?

Este mult mai comod sa ai o dieta „normala”, care sa includa consumul de carne. Asa cum este mult mai comod sa te uiti la TV decat sa citesti o carte. Sau sa calatoresti cu masina in loc de a merge pe jos. Sau sa mergi in vacanta in acelasi loc, in fiecare an, decat sa explorezi locuri noi. Vapoarele sunt in siguranta in port, dar nu pentru asta au fost construite, nu?

Indemnul meu pentru cititorii acestui articol este de a isi urma instictul. Daca au un conflict interior intre valorile in care cred si consumul de carne (sau, mai precis, ceea ce presupune el), atunci este cazul sa schimbe ceva. Sa cantareasca avantajele si dezavantajele si sa ia decizia in cunostinta de cauza.

Adauga un comentariu

Comentarii

  • Nu sunt comentarii

Informaţii în completare