Despre alimente

Quinoa – mama tuturor cerealelor

Acesta este numele care a fost dat de catre incasi acestei cereale arhaice, dar miraculoase prin multiplele beneficii aduse organismului. De fapt este o pseudocereala aflata la granita dintre cereale si ierburi. Boabele acestei plante sunt extrem de marunte, rotunde si putin turtite, de culoare galbuie. Quinoa a fost adusă pe continentul european de către coloniştii spanioli. Se pare ca armatele incase foloseau un amestec de quinoa si grasime ca hrana deoarece sporea rezistenta razboinicilor.

Laptele – medicament sau otrava?

Cu totii eram obisnuiti sa socotim laptele ca fiind un aliment obligatoriu pentru o sanatate de fier. Acum ceva vreme, in niste imprejurari nedorite, am auzit prima data afirmandu-se ca laptele nu e bun pentru sanatate. Eu personal am fost socata sa aud asa ceva si am cautat explicatii logice pentru asta. Stiam ca sunt oameni care au intoleranta la lactoza si traiesc foarte bine fara lapte. Dar nu mi-am pus problema ca alimentul-minune ar putea fi … otrava (dupa cum afirma unii). Cinstit vorbind, cred ca fiecare „din tabere” are o parte de dreptate si ca cheia tuturor comportamentelor alimentare corecte este moderatia. Dar sa vedem ce argumente pro si contra consumului de lapte exista:

Nautul – mazarea berbecilor

Este o planta leguminoasa originata din Asia Mica. In secolul al VII-lea se cultiva si in Europa de Est. În perioada când Dobrogea făcea parte componentă a Imperiului Otoman și unde trăia o însemnată comunitate turcă, au existat culturi de năut și pe teritoriul acestei provincii românești, unde verile calde și secetoase erau prielnice acestei plante. 

Informaţii în completare