Despre alimente

Rodia-miracolul rubiniu

Rodia este mai putin cunoscuta si consumata la noi, desi ar trebui sa-i acordam ceva mai multa atentie datorita proprietatilor ei extraordinare. Este cunoscuta si sub denumirea de mar chinezesc sau granata (de la denumirea spaniola „granada”). Este fructul rodiului (Punica granatum), arbore peren din familia Punicaceae, arbore care poate atinge 4 metri. Fructul are o forma apropiata de cea a marului, cu o coaja subtire si lucioasa. In interior contine multi saci plini cu o pulpa rosiatica, foarte zemosa. Fiecare sac contine o samanta, iar sacii sunt uniti printr-o pulpa amara, astringenta. Cand cumparam rodii trebuie sa alegem fructele care par „mai grele” si au coaja lucioasa si fara taieturi. Se consuma fructele coapte bine.

Lintea-bobitele miraculoase

Lintea este o leguma care se cultiva de foarte mult timp pe continentul european. Fructul acestei plante consta in doua pastai care contin una sau doua seminte, ele fiind cele care se consuma si sunt cunoascute sub numele de linte. Poate fi de mai multe feluri: cu boabe mai mari si verzi, cu boabe micute si galbene, cu boabe mici si rosii sau negre.

Avocado - arma impotriva colesterolului

Avocado este fructul sub forma de para al arborelui cu acelasi nume (Persea americana) care este originar din America Centrala si de Sud si poate ajunge la inaltimea de 16 metri. Arborele incepe sa produca fructe cand ajunge la varsta de 3 ani. Un arbore matur face foarte multe flori, dar doar in jur de 400 din ele se transforma in fruct. Nu este „fruct” in sensul clasic, caci nu are dulceata si aciditatea fructelor obisnuite. Din acest motiv se combina bine cu diverse salate si mancaruri dulci sau sarate. Se consuma de preferinta crud, stropit din plin cu zeama de lamaie care il impiedica sa se innegreasca din cauza oxidarii fierului din compozitie.

Meiul – cereala stramosilor nostri

Meiul este considerat a fi o cereala foarte nutritiva, un aliment complet, bogat in proteine si cu continut scazut de amidon. Este o cereala cultivata inca de acum sapte milenii in China de azi. Din ea (din faina, mai precis) se pare ca s-au facut primele mamaligi atestate documentar. Stramosii nostri o consumau in cantitati insemnate, dar treptat a fost inlocuita de preaslavitele grau si porumb. Exista mai multe varietati de mei, dar cel mai nutritiv soi este sorgul.

Informaţii în completare