Nuca de cocos – un aliment complet

In ciuda numelui sau, din punct de vedere botanic, fructul nu este o nuca, ci o drupa care cantareste pana la 2,5kg. Cocotierul (Cocos nucifera) este un palmier cu o inaltime de pana la 20 metri, puternic si care poate rezista la cele mai vitrege conditii atmosferice. El se poate apleca spre pamant fara ca radacinile sa se rupa. Astfel face fata si celor mai puternice furtuni. Nuca de cocos poate pluti pe valurile oceanelor mii de kilometri fara sa-si piarda capacitatea de a germina.

Nuca de cocos este formata dintr-o coaja dura (exocarp), un strat intermediar fibros (mezocarp) si partea centrala (endocarp) unde se afla samanta alcatuita din miezul alb, care este comestibil.  In sanscrita cocotierul are denumirea de „pomul care ofera tot ce e necesar pentru viata”. In aceste conditii nu e de mirare ca naufragiatii reuseau sa traiasca ani intregi consumand doar nuci de cocos.  Se pare ca locuitorii insulelor polineziene au supravietuit chiar generatii intregi doar cu nuca de cocos.

Compozitia miezului de nuca de cocos variaza in functie de gradul de coacere. Daca nuca e tanara, miezul e gelatinos, are multa apa si nu are un continut nutritiv prea ridicat. Pe masura ce se coace mai bine miezul se intareste si devine mai nutritiv. Peste o treime din greutatea fructului copt este grasime. Restul contine carbohidrati, proteine, magneziu, calciu si fosfor.

Consumul de nuca de cocos are rezultate benefice asupra aparatului locomotor. In cazul decalcefierilor, durerilor musculare si osoase si a osteoporozei calciul si magneziul din nuca de cocos au efecte benefice.  Este interesant ca apa de cocos are aproape la fel de multe minerale ca si miezul, dar nu contine aproape deloc grasime.  Nuca de cocos are efect de stimulare a glandei tiroide si astfel se accelereaza si metabolismul. De asemenea, se pare ca are efecte antivirale, antimicotice si antibacteriene.

Laptele de cocos este foarte bun mai ales pentru copii. Este un aliment considerat a fi cel mai apropiat de laptele matern din punct de vedere nutritional. Nuca de cocos poate fi consumata in nenumarate feluri incepand de la a bea apa de cocos si a manca miezul asa cum sunt ele si continuad cu adaugarea in diverse deserturi si bauturi, in diverse mancaruri, etc.

Adauga un comentariu

Comentarii

  • Nu sunt comentarii

Informaţii în completare