Rodia-miracolul rubiniu

Rodia este mai putin cunoscuta si consumata la noi, desi ar trebui sa-i acordam ceva mai multa atentie datorita proprietatilor ei extraordinare. Este cunoscuta si sub denumirea de mar chinezesc sau granata (de la denumirea spaniola „granada”). Este fructul rodiului (Punica granatum), arbore peren din familia Punicaceae, arbore care poate atinge 4 metri. Fructul are o forma apropiata de cea a marului, cu o coaja subtire si lucioasa. In interior contine multi saci plini cu o pulpa rosiatica, foarte zemosa. Fiecare sac contine o samanta, iar sacii sunt uniti printr-o pulpa amara, astringenta. Cand cumparam rodii trebuie sa alegem fructele care par „mai grele” si au coaja lucioasa si fara taieturi. Se consuma fructele coapte bine.

Rodia aduce nenumarate beneficii pentru organism. Este astringenta, antiinflamatoare, vermifuga (daca se consuma pulpa albicioasa care uneste sacii suculenti), remineralizanta, alcalinizanta si depurativa. Este un aliment benefic pentru intestin. In cazurile de diaree infectioasa cauzata de gastroenterita sau colita este foarte buna deoarece are efect astringent si antiinflamator. Este minunata si in cazuri de flatulenta sau crampe intestinale. De asemenea, diminueaza producerea de suc gastric si reduce inflamarea stomacului ceea ce o face un ajutor de nadejde pentru cei care sufera de exces de acid gastric. Acidul citric si alti acizi organici care confera rodiei gustul placut dulce-amarui contribuie la refacerea florei bacteriene din intestin.

Datorita cantitatilor mari de cupru care faciliteaza absortia fierului este buna in tratarea anemiilor.  Fiind bogate in potasiu si lipsindu-le aproape total sodiul, rodiile sunt perfecte pentru persoanele care sufera de hipertensiune. Sunt foarte bune de asemenea pentru prevenirea atacului de cord si pentru sanatatea cardiaca in general. Acest fruct contine de trei ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu, proprietate care o face o arma de temut impotriva imbatranirii, cancerului si a unor boli degenerative. In coaja radacinilor rodiului se gaseste peletierina, un alcaloid care este un vermifug eficient. Acesta insa trebuie consumat doar la recomandarea medicului.

Rodia poate fi consumata in foarte multe moduri. Cel mai simplu este sa consumam acele mici bobite suculente si delicioase. Asta poate fi o ocupatie destul de migaloasa si care poate lasa urme. La propriu. Deoarece sucul de rodie pateaza. O alta modalitate este sa preparam un suc gustos si aromat. Se poate extrage cu ajutorul unui storcator de fructe. Bobitele de rodie se integreaza usor in deserturi, salate sau feluri principale. Grenadina este un sirop obtinut prin fierberea sucului de rodie cu zahar. Se poate pastra mai multe luni si poate fi folosit ca bautura sau ca ingredient in deserturi. 

Adauga un comentariu

Comentarii (2)

  • Vizitator (Florica)

    Astept cu interes cateva retete care sa contina acest minunat aliment.

  • i-a raspuns lui: Florica

    Pentru moment eu personal nu am inclus rodia in niste preparate prea complexe. O consumam mai ales sub forma de suc. Mai poate fi adaugata in salate, in humus, etc.

Informaţii în completare