Despre alimente

12 feluri delicioase cu spanac

Zilele acestea a aparut spanacul proaspat prin toate pietele. Mancare favorita pentru Popeye Marinarul, spanacul este un aliment minune in prag de primavara. Dupa perioada de iarna cand organismul nostru nu a primit prea multe fructe si legume proaspete, spanacul este o adevarata binecuvantare. Pentru ca tot l-am amintit  pe Popeye, trebuie sa spunem ca acele desene animate s-au bazat pe o premisa gresita, si anume ca spanacul contine foarte mult fier. Este demonstrat ca nu e asa, insa spanacul are alte proprietati care-l fac valoros. El contine clorofila, calciu, vitamina B6, vitamina C, potasiu. Sulful din spanac ajuta ficatul la detoxifiere, de aceea este minunat intr-un smoothie servit dimineata.

Muraturile-comorile iernii

Cu ceva vreme in urma, cand nu se gaseau sub nici o forma fructe si legume de import, muraturile erau o prezenta constanta pe mesele tuturor. Conform domnului doctor Mencinicopschi, muraturile ar trebui „repuse in drepturi” caci au un rol important intr-o dieta sanatoasa pe timp de iarna.

Nuca de cocos – un aliment complet

In ciuda numelui sau, din punct de vedere botanic, fructul nu este o nuca, ci o drupa care cantareste pana la 2,5kg. Cocotierul (Cocos nucifera) este un palmier cu o inaltime de pana la 20 metri, puternic si care poate rezista la cele mai vitrege conditii atmosferice. El se poate apleca spre pamant fara ca radacinile sa se rupa. Astfel face fata si celor mai puternice furtuni. Nuca de cocos poate pluti pe valurile oceanelor mii de kilometri fara sa-si piarda capacitatea de a germina.

Tapioca-minunea fara gluten

Tapioca este un aliment nu foarte cunoscut in Romania, desi acest lucru e nedrept. Este un amidon alimentar extras din partea fibroasa a radacinii plantei de Cassava (Manihot esculenta) si isi are originile in America de Sud. Intr-o lume cu tot mai multe intolerante alimentare, una din principalele sale calitati este ca nu contine gluten, deci poate fi folosita cu succes in alimentatia copiilor mici si a persoanelor cu intoleranta la gluten. Trebuie spus de asemenea ca aproape nu contine proteine si are putine vitamine, dar are in componenta carbohidrati importanti pentru sanatate. Amidonul din tapioca are un nivel scazut al grasimilor saturate si sodiului si contine omega 3, omega 6, fibre si acid folic folositoare organismului.

Informaţii în completare